Spar penge på mad – hvordan? Mad kan nemt blive en til en stor post i budgettet, og hvis man har en travl hverdag, kan man nemt miste overblikket og bruge unødvendigt mange penge på det. Det kan blandt andet være en ulempe, hvis man er studerende og skal købe ind til mad på su budget. Derfor har vi lavet en vejledning i at købe ind til nem og billig mad. For det er altid rarere at have lidt i overskud, frem for ikke at ane, hvor ens penge nu igen blev af.
Lav en madplan og et madbudget
Et godt sted at starte, når man gerne vil spare penge på mad, er at lægge en madplan og et madbudget. I et madbudget er det vigtigt, hvis man er mere end én i husholdningen, at man forventningsafstemmer, så man er enige om et fast beløb, der ryger ind på en madkonto. At have en madkonto for sig selv, giver et meget bedre overblik over ens madudgifter, og man kan holde øje med, hvad man reelt set bruger pengene på – fremfor hvis det kører over ens almindelige konto. Så kan udgifterne nemt forsvinde, og man mister hurtigt overblikket. Når man skal lave en madplan, skal man også sætte tiden af til det. Man kan for eksempel vælge at gøre det fast hver søndag aften og planlægge hele ugen forud. Et godt tip er at tjekke op på tilbud og nedsatte varer og sammensætte en madplan med retter, hvor disse varer indgår, så man sparer penge på indkøb. Det er også en god ide at sørge for, at de varer man køber, kan bruges i flere af de retter man planlægger. Så undgår man, at der står en halv bakke champignon i køleskabet og bliver dårlige, og man mindsker ens eget madspild.
Frys maden
Et godt tip til mad på budget er at bruge sin fryser – flittigt. Når man laver mad, så skal man ikke tøve med at lave store portioner. Man fryser blot resterne af det ned, det er billigere og dejligt nemt, hvis der er en aften, hvor der ikke lige er tid eller overskud til at lave mad selv. Det er heller ikke en dum idé at købe mad, der er sat ned pga. det har sidste salgsdato. Man kan bruge det i den ret, man nu end vil lave på dagen og fryse resten af det ned. Man kan for eksempel ofte købe fløde på tilbud, hvis det har sidste anvendelsesdato, og det kan sagtens fryses og bruges bagefter. Det kan dog ikke piskes længere, men man kan bruge det i saucer eller supper og gøre dem lækre cremede. Man kan også fryse rugbrød og tage det op aftenen før man skal bruge det, til madpakker for eksempel.
Planlægning er altså nøglen, når det kommer til mad på budget. Hvis man én gang i ugen lægger en madplan, og sørger for at gøre fornuftige indkøb, sparer man en masse tid og kræfter, både på planlægning, men også på selve indkøb, og i sidste ende giver det mere overskud – både i hverdagen, men også i pengepungen.